За Поморие

Южен плаж - изгрев.

Град Поморие е разположен на тесен и скалист полуостров, вдаден 3,5 км в Черно море. От юг, изток и североизток градът е заобиколен от морето, от север - от Поморийското езеро. Поморие се намира на 18 км. от град Бургас и на същото разстояние от град Несебър и курортен комплекс "Слънчев Бряг". Международно летище "Бургас" е на 8 км.

История:

Създаването на Поморие датира от края на V в. пр. Хр. когато е бил основан под името Анхиало. Голяма част от жителите му били траки. През това време в града е бил развит силно търговският риболов и добива на сол. Плитките води на залива обезпечават идеални условия за това - това е мястото, където първите заселници на града са открили ивици сол в пясъка. Древният град е бил разположен по-навътре в сушата, в местноста "Палеокастро" Останките му все още не са напълно разкрити и лежат под не голям слой от пръст и камъни в тази местност. В древния Анхиало /Поморие/ християнството прониква още в края на I век. По времето на император Диоклециан /284 - 305/ Анхиало вече е църковен център, има свои епископи и сече собствени монети. От това време е Тракийската куполна гробница - хероон, открита в покрайнините на днешно Поморие. През V-VI век Анхиалската църква бива провъзгласена за архиепископия. Християнството вече е официална религия на Източната Римска империя — Византия. Преданието сочи, че през VII век на това място вече е съществувал храм или манастир посветен на великомъченик Георги. Множество важни битки са се водили в покрайнините на град Поморие през вековете. Такава е и битката при река Ахелой (на 20 август 917 г.), когато цар Симеон Велики нанася историческо поражение на византийската армия. Съдбата на Поморие е да бъде често опожараван и разрушван. Разрушавали са го готи и авари; унищожавали са го убийствени пожари и природни бедствия, затова има малко запазени старинни сгради, въпреки многовековната история. Град Поморие е бил наричан още Улпия Анхиалеон Палеокастро, Анхиалос, Улпия Нона. Прабългарското име на града е Тутхон.

Поморие е третия по големина град на българското черноморие след Варна и Бургас. Поради своите благоприятни климатични условия и природни дадености: над 2400 часа годишно слънцегреене, средна юлска температура на въздуха и водата около 25°С, 7 километра дълга плажна ивица с богат на желязо пясък, плитко и равно морско дъно със слаб наклон и липса на студени водни течения, града е едно прекрасно място за семеен туризъм. Освен с прекрасните си плажове Поморие привлича своите туристи с калолечение. Лечебните свойства на калта от поморийското езеро са известни още от древността. По качества поморийската кал е доказано една от най-добрите в света.


Забележителности
Всяка година в Поморие се организират: